Danube Diversity

- a cinematic journey into cultural variety and ecological challenges today -

Филмови су слике, а слике приказују перспективе. Различити аспекти Дунава могу се посматрати из различитих углова. У пројекту "Danube Diversity
" овим погледима придружујемо слике, а сликама дајемо платформу. Нашим пројектом едукације и заштите врста желимо да вас поведемо на путовање Дунавом. Притом указујемо на културну разноврсност и еколошке изазове у јединственом подунавском региону.

2800 километара,

10 земаља, јединствени пејзажи: Дунав пролази кроз фасцинантне и разнолике природне и културне просторе на свом путу од Шварцвалда до Црног мора. Нашим пројектом едукације и заштите врста „Danube Diversity“ желимо да вас поведемо на путовање Дунавом. Притом указујемо на културну разноврсност као и еколошке изазове у подунавском региону. Поред филмских портрета људи који живе на Дунаву и са Дунавом, као и три омладинска кампа у којима се млади ангажују за теме животне средине и те теме обрађују филмски, пројекат такође укључује три филмска фестивала у Бечу, Будимпешти и Београду. „Danube Diversity“ окупља друштвено ангажоване, невладине организације, еколошке групе и филмске ствараоце како би створила сарадња и филмови који ће покренути ствари.

"Глас за угрожене врсте" - то је мисија удружења за заштиту дивљих животиња (Аssociation for wildlife protection), непрофитне асоцијације за заштиту врста из Фрајбурга у Брајзсгау. AWP је основан да промовише и спроводи пројекте у области заштите природе и врста. Фокус нашег рада је на иницијативама едукације о животној средини и на јачању локалних друштвених структура и структура цивилног друштва. Желимо да изградимо мреже, да створимо синергију и спасимо угрожене врсте широм света од изумирања. Наша визија је очување нашег биодиверзитета као и друштво које је свесно његовог значаја и које је посвећено његовој заштити.

Фондација Баден-Виртемберг (Baden-Württemberg Stiftung) са седиштем у Штутгарту финансијски помаже пројекат.