#artofdanube

- experiencing nature through art -

"Rani pokret za zaštitu prirode se upravo zauzimao i za estetske ciljeve. Ne samo u Bavarskoj, već i u celoj Nemačkoj, umetnost je bila na kolevci očuvanja prirode, jer su ti zaštitnici prirode prvenstveno želeli da sačuvaju impresivne krajolike, koji su inspirisali ljude na stvaranje poezije ili slika u duhu romantizma. Zato ne čudi da su prvi borci za očuvanje prirode bili uglavnom slikari, muzičari i pisci." (Prof. Dr. Hubert Weiger, pokrajinski predsednik saveza za zaštitu prirode. Izvor: Natur+Umwelt 4-2008)

Od Švarcvalda do Crnog mora – u leto 2018. najduža slika Dunava na svetu odlazi na put. Slikarka Ana Tudor prenela je jedinstvene Dunavske krajolike i njihov ugroženi biljni i životinjski svet na 1 km platna. Nizvodno ćemo izložiti sliku u 14 gradova i 8 zemalja, i pritom pružiti informacije o ugroženim vrstama duž Dunava.

U okviru putujuće izložbe zajedno sa lokalnim partnerima organizujemo kreativne manifestacije, čija je tema transnacionalni životni prostor Dunava i njegova dragocena priroda.Slika pritom služi kao nadahnuće i okvir da bi se posebno mladi ljudi privukli i zainteresovali za zaštitu životne sredine i građanski angažman.

Projekat realizuje association for wildlife protection – Verein zum Schutz wilder Tiere e.V. AWP je neprofitno udruženje za zaštitu vrsta iz Frajburga u Brajsgau i poslednjih je godina pomagalo i organizovalo nekoliko međunarodnih projekata zaštite vrsta.

Fondacija Baden-Virtemberg, sa sedištem u Štutgartu, finansijski pomaže projekat.