Cel mai lung tablou al Dunării din lume

Născută în Sonta, un oraș mic din provincia sârbă Vojvodina, artista Ana Tudor și-a petrecut cea mai mare parte a vieții împreună cu familia în orașul croat Hvar, pe insula cu același nume din Dalmația. Oriunde ar fi fost punctul central al vieții sale, dragostea pentru pictură și Natură a pictoriței Ana Tudor avea să o însoțească de-a lungul întregii vieți.

Prin urmare, deja în perioada copilăriei în Sonta, s-au pus bazele pentru relația ei specială și plină de iubire cu Dunărea. Deși viața, a condus-o mai apoi pe Ana Tudor în peisaje cu mare și palmieri, ea s-a întors la maturitate pe malul fluviului, unde se juca de copilă. Cea mai mare parte a zilelor sale și-o petrece în propria casă din vechiul oraș natal, dând ascultare chemării Dunării, cu toată frumusețea și peisajele ei unice.

De atunci, Ana Tudor și-a dedicat pictura intensă fluviului și florei și faunei sale demne de conservare, realizându-și visul de a-și împărtăși propria dragoste pentru Dunăre cu generațiile de astăzi și cu cele viitoare. Cu ajutorul familiei, al prietenilor și al magazinelor locale de obiecte de artă, artista a petrecut peste trei ani, punând în aplicare ideea sa unică de captare a diverselor aspecte ale Dunării pe un kilometru de pânză. Niciodată înainte nu a fost creată o operă de artă de o asemenea anvergură.

Prin sprijinul oferit de asociația AWP, tabloul s-a transformat într-un proiect major pentru protecția vieții sălbatice de-a lungul Dunării, și s-a putut pune în fapt ideea utilizării artei pentru un proiect transnațional de educație ecologică. 

Ana Tudor a făcut ca visul său să devină realitate – aducând acest fluviu frumos mai aproape de localnici și finalizând pictura lungă de 1 kilometru. 

Prin cuvintele Anei: “Totul este posibil atunci când se face cu dragoste!” 

Foto von Julia Jergus