#artofdanube

- experiencing nature through art -

„A korai természetvédelem kifejezetten esztétikai célokat is kitűzött maga elé. Nemcsak Bajorországban, hanem egész Németországban a művészet a természetvédelem középpontjában állt, mert a természetvédők figyelme elsősorban olyan lenyűgöző tájak megőrzésére irányult, amelyek a romantika szellemében inspirálták a költészetet vagy a festőket. Nem meglepő tehát, hogy az első természetvédők főként festők, zenészek és írók voltak.” (Prof. Dr. Hubert Weiger, a Szövetségi Természetvédelmi Szervezet regionális elnöke. Forrás: Natur+Umwelt 4-2008)

A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig – 2018 nyarán a világ leghosszabb dunai kiállítása útnak indul. Ana Tudor festőnő megörökítette egy 1 km hosszú vásznon a Duna egyedülálló tájait és a veszélyeztetett növény- és állatfajait.  A folyón lefelé haladva 14 városban és 8 országban állítjuk ki a festményt és egyúttal tájékoztatjuk a látogatókat a Duna élővilágának veszélyeztetettségéről.

A vándorkiállítás részeként olyan kreatív rendezvényeket valósítunk meg helyi partnerekkel, amelyek a Duna transznacionális élőhelyével és egyedi jellegével foglalkoznak. A festmény inspirációt és keretet nyújt, különösen a fiatalokat igyekszik hatásosan megszólítani és elkötelezni a környezetvédelem és az állampolgári szerepvállalás iránt.

A projektet a vadon élő állatok védelmével foglalkozó egyesület valósítja meg – Vadvédelmi Egyesület (bejegyzett egyesület). Az AWP egy közhasznú fajokat védő freiburgi egyesület Breisgauban, és az elmúlt években számos nemzetközi természetvédelmi projektet támogatott és szervezett.

Az #artofdanube projekt része a Perspektíva Duna programnak: Oktatás, kultúra és civil társadalom a Baden-Württemberg Alapítvány támogatásával.