A leghosszabb dunai kép a világon

A Szont Vajdasági Szerb Tartomány kisvárosában született Ana Tudor művésznő életének nagy részét családjával a horvát Hvar városban töltötte, az ugyanilyen nevű szigeten Dalmáciában. Bárhol is volt Ana Tudor életének középpontja, a festészet és a természet iránti szeretete egész életen át elkíséri.

Már gyermekkorában Szondban megmutatkozott a különleges és szeretetteljes kapcsolata a Dunához. Bár Ana Tudort későbbi élete a tengerhez és a pálmafákhoz vezette, később visszatért a folyóhoz, amelynek partján kisgyermekként sokat játszott. Ma a saját otthonában tölti napjainak nagy részét régi városában, mert hívta vissza a Duna minden szépségével és egyedi tájával.

Ana Tudor azóta a folyónak és a védelemre szoruló növény- és állatvilága védelemének szenteli az intenzív festési tevékenységét, ezáltal megvalósítva az álmát, hogy megossza a Dunához fűződő szeretetét a mai emberekkel és a jövő generációival. A család, a barátok és a helyi művészeti kellékek üzletei segítségével a művésznő 3 éven keresztül dolgozott azon, hogy megvalósítsa azt az egyedülálló ötletét, hogy ábrázolja a Duna különböző aspektusait egy egész kilométer hosszú vásznon. Soha nem készült ehhez hasonlítható műalkotás.

Az AWP egyesület által felajánlott támogatás segítségével a festmény központi részévé vált egy nagy projektnek, aminek célja a folyó menti vadon élő élet védelme, és megvalósíthatóvá vált az az ötlet, hogy a műalkotás segítségével megvalósulhasson egy nemzetközi környezetvédelmi nevelési projekt.

Ana Tudor hat ihren  Wunschtraum – diesen schönen Fluss mit seinen Anwohner/Innen der Welt näher zu bringen und das kilometerlange Gemälde zu vollenden – Wirklichkeit  werden lassen.

Ana Tudor valóra váltotta az álmát – hogy közelebb hozza ezt a gyönyörű folyót, annak lakóival a közönség számára, és elkészülhetett az egész egy kilométer hosszú festmény.

Ana szavaival: “Minden lehetséges, ha szeretettel csinálod!”

Foto von Julia Jergus