#artofdanube

- experiencing nature through art -

"Rani pokret za zaštitu prirode se upravo zauzimao i za estetske ciljeve. Ne samo u Bavarskoj, već i u cijeloj Njemačkoj, umjetnost je bila na kolijevci očuvanja prirode, jer su ti zaštitnici prirode prvenstveno željeli sačuvati impresivne krajolike, koji su inspirirali ljude za poeziju ili slike u duhu romantizma. Stoga ne čudi da su prvi borci za očuvanje prirode bili uglavnom slikari, glazbenici i pisci." (Prof. Dr. Hubert Weiger, pokrajinski predsjednik udruge za zaštitu prirode. Izvor: Natur+Umwelt 4-2008)

Od Schwarzwalda do Crnog mora – u ljeto 2018. najduža slika Dunava na svijetu odlazi na put. Slikarica Ana Tudor prenijela je jedinstvene Dunavske krajolike i njihov ugroženi biljni i životinjski svijet na 1 km platna. Nizvodno ćemo izložiti sliku u 14 gradova i 8 zemalja, i pritom pružiti informacije o ugroženim vrstama duž Dunava.

U okviru putujuće izložbe skupa s lokalnim partnerima organiziramo kreativne manifestacije, čija je tema transnacionalni životni prostor Dunava i njegova dragocjena priroda. Slika pritom služi kao nadahnuće i okvir da bi se osobito mladi ljudi privukli i nadahnuli za zaštitu okoliša i građanski angažman.

Projekt provodi association for wildlife protection – Verein zum Schutz wilder Tiere e.V. AWP je neprofitna udruga za zaštitu vrsta iz Freiburga u Breisgauu i posljednjih je godina podupirala i organizirala nekoliko međunarodnih projekata zaštite vrsta.

Fondacija Baden-Württemberg, sa sjedištem u Stuttgartu, financijski podupire projekt.