Najduža slika Dunava na svijetu

Rođena u Sonti, malom gradiću srpske pokrajine Vojvodine, umjetnica Ana Tudor veći dio svog života provela je s obitelji u hrvatskom gradu Hvaru na istoimenom otoku u Dalmaciji. Gdje god je Ana Tudor imala svoje središte života, njezina ljubav prema slikarstvu i prirodi bila je s njom sve vrijeme.

Već tijekom djetinjstva u Sonti postavljeni su temelji za njezinu posebnu i duboko emotivnu vezu s Dunavom. Iako je kasniji životni put Anu Tudor doveo do mora i palmi, vratila se na rijeku na čijim obalama se igrala kao dijete. U svojoj kući u zavičajnom mjestu ona danas provodi veći dio vremena, jer ju je Dunav, sa svojom ljepotom i jedinstvenim krajolicima, privukao.

Od tada Ana Tudor posvećuje svoje intenzivno slikarstvo rijeci i njezinoj flori i fauni vrijednoj očuvanja, i ostvaruje pritom svoj san o dijeljenju svoje ljubavi prema Dunavu s ljudima današnjice i s onima sljedećih generacija. Uz pomoć obitelji, prijatelja i lokalnih prodavaonica za umjetnički materijal, umjetnica sada već tri godine realizira svoju jedinstvenu ideju bilježenja različitih aspekata Dunava na jednom kilometru platna. Nikad prije nije napravljeno usporedivo umjetničko djelo.

Kroz podršku koju pruža udruga AWP, slika se razvila u veliki projekt zaštite divljih životinja uz rijeku i mogla se realizirati ideja o korištenju umjetničkog djela za transnacionalni projekt edukacije o okolišu.

Ana Tudor ostvarila je svoj san – da približi svijetu ovu prekrasnu rijeku sa svojim stanovnicima i da završi kilometarsku sliku.

Aninim riječima: “Sve je moguće ako to činite s ljubavlju!”

Foto von Julia Jergus