Най-дългата картина, посветена на река Дунав, в света

Родената в Сонта, малко градче в сръбската провинция Войводина, художничка Ана Тудор е прекарала една голяма част от живота си заедно със своето семейство в хърватския град Хвар, разположен на едноименния остров в Далматия. В която и да било точка от своя живот, Ана Тудор винаги е била съпътствана от своята любов към живописта и природата.

Така още в своето детство в Сонта тя поставя основите на своята специална и изпълнена с любов връзка с река Дунав. Дори и по-късният ѝ житейски път да я отвежда към темата за морето и палмите, в зряла възраст тя отново се връща към реката, на чиито брегове е играла още като дете. И днес тя прекарва по-голямата част от деня си в своята къща в родния си град, тъй като тук я зове река Дунав със своята красота и неповторими природни гледки.

Оттогава Ана Тудор посвещава своята интензивна живопис на реката и на нейната ценна флора и фауна, като осъществява своята мечта – да сподели с днешните хора и с тези от бъдещето своята любов към река Дунав. С помощта на семейство, приятели и местни магазини, предлагащи  материали за художници, художничката успя в рамките на 3 години да реализира своята уникална идея да запечата изключителното многообразие на река Дунав на ленено платно с дължина 1 км. Никога досега не е създавано подобно художествено произведение.

Благодарение на помощта на сдружението AWP картината се доразви в един голям проект за защита на дивата природа по поречието на реката и беше реализирана идеята картината да се използва за осъществяването на трансграничен образователен проект.

Ана Тудор сбъдна своята мечта да доближи тази прекрасна река до хората, живеещи по нейното поречие, и да завърши картината с дължина 1 километър.

С други думи: „Всичко е възможно, когато го правиш с любов!“

снимка: Julia Jergus